Het reilen en zeilen van het bedrijf is een van de belangrijkste zaken voor een ondernemer. Behalve de dagelijkse beslommeringen, hebben zaken als groei en de stabiliteit van uw bedrijf de meeste prioriteit.

Toch zouden ondernemers meer aandacht moeten besteden aan hun oudedagsvoorziening. Hoe mooi zou het zijn als u later met plezier en zonder financiële zorgen terug kunt kijken op een rijk ondernemersbestaan?

Benut jaarruimte

Aan het eind van een goed ondernemersjaar wordt niet alleen een fles champagne opentrokken, veel ondernemers lossen ook extra af op hun hypotheek. Met als doel toekomstige lagere woonlasten en mogelijk extra kapitaal dat later uit de stenen komt.

Desondanks is een extra pensioenvoorziening iets om eens goed over na te denken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de fiscaal aantrekkelijke jaarruimteregeling. Daarmee bouwt u een interessante aanvulling op naast uw AOW-uitkering.

Maximaal bedrag

Wat houdt de jaarruimteregeling in? U mag per kalenderjaar een maximaal bedrag op een pensioenrekening storten. Voor de Belastingdienst is dit de jaarruimte. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van uw belastbaar inkomen en uw pensioentekort van het voorafgaande jaar.

Fiscus helpt een handje

Met uw jaarruimte heeft u de mogelijkheid om een bedrag in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening te storten. Dit bedrag is aftrekbaar van uw belastbaar inkomen en dus fiscaal aantrekkelijk.

U gaat namelijk pas belasting betalen als uw bank of verzekeraar na uw pensionering gaat uitkeren. Als tweede voordeel geldt dat u na uw pensionering wellicht in een lagere belastingschijf valt, en dus ook al minder belasting betaalt. U moet het gespaarde bedrag wel minimaal vijf jaar laten uitkeren, u mag het dus niet in één keer opnemen.

Heeft u uw jaarruimte nog nooit benut? Geen probleem, u kunt met terugwerkende kracht nog zeven jaar profiteren van uw jaarruimte. Voor de Belastingdienst wordt het opgebouwde saldo niet aangemerkt als vermogen, waardoor u geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen.

Goed advies

Wilt u meer weten over het benutten van uw jaarruimte? Of met terugwerkende kracht zeven jaar jaarruimte inzetten voor uw pensioen? Een goed advies nu is de basis voor later. Neem gerust contact met ons op.

Go to top