Bij veel mensen zit het ondernemen in het bloed. Ze zien interessante commerciële uitdagingen van mijlenver al aankomen. Maar ondernemen kan ook (té) veel stress veroorzaken. U raakt mogelijk in een dipje.

En het dipje slaat al snel om in een donkere periode. Een weekendje-weg, vakantie of een saunabezoek kunnen uw somberheid of uitgebluste gevoel niet meer wegnemen. Dan is de kans op een burn-out erg groot. En dat kunt u als ondernemer zeker niet gebruiken!

Tol eisen

Ook tijdens corona begint een combinatie van allerlei stressfactoren zijn tol te eisen bij menig ondernemer. Het lichaam komt niet meer tot rust, uw energie raakt op en op mentaal gebied schijnt de zon al een tijd niet meer. Een burn-out is aanstaande. Dat uit zich in slapeloosheid, paniekaanvallen, problemen met concentreren, moeheid, hoofdpijn, besluiteloosheid, irritaties en huilbuien.

Zo voorkomt u een burn-out!

Er zijn verschillende manieren om een burn-out te voorkomen. Met deze vijf tips zet u alvast een eerste stap.

Blijf in balans

Werken, gezin, sporten of vakantie. Het lijkt een voor de hand liggende ideale combinatie. Maar doe deze afzonderlijke zaken met uw volle aandacht en passie. Een vrij weekend én werk, dat gaat niet samen. Blijf in evenwicht en geniet van waar u mee bezig bent.

Besteed bijzaken uit

Laat de bijzaken op uw werk niet de overhand krijgen en laat zaken als administratie en verzekeringen aan anderen over. Richt u op de uitgestippelde koers van uw bedrijf. Dat geeft rust en extra tijd om te ondernemen.

Blaas tijdig stoom af

Waarom zou u als ondernemer, freelancer of zzp’er niet op vakantie gaan? Omdat u opdrachten en omzet kunt mislopen? Vertrouw op uw kwaliteiten. Geen klant of opdrachtgever vindt het vreemd als u een keer stoom wilt afblazen en vakantie neemt.

Geen afleiding

Ondernemen is uw corebusiness. E-mails, app’jes, Instagram, telefoontjes etc., het leidt u alleen maar af van de hoofdzaak. Check op vaste tijden uw e-mail en zet de meldingen op uw smartphone uit of op stil.

Plan uw vrije tijd

Plan uw vrije tijd tijdig in en laat daar niets tussenkomen. Sporten, vriendenbezoek of langs gaan bij uw kinderen zijn op dat moment een stuk belangrijker dan het werk.

Go to top